Android Açık Kaynak Projesi (AOSP) nedir?
Android Açık Kaynak Projesi (AOSP), Android işletim sisteminin çekirdeğinden sorumlu olan kaynak kodu deposu ve onu koruyan kuruluştur . AOSP kodunu kullanarak herkes Android tabanlı kendi işletim sistemini indirip oluşturabilir. AOSP türevi projelere örnek olarak Amazon Fire OS ve LineageOS verilebilir .
AOSP, kablosuz operatörler, yarı iletken şirketleri, cep telefonu üreticileri ve yazılım şirketlerinden oluşan 80'den fazla şirketten oluşan Google liderliğindeki bir koalisyon olan Open Handset Alliance (OHA) tarafından denetlenmektedir . OHA'nın amacı, mobil cihazlar için Açık Kaynak standartlarının geliştirilmesini ilerletmektir. OHA ve AOSP, Kasım 2007'de kurulmuştur. AOSP kodu, Apache 2.0 lisansı altında yayınlanmaktadır .
• AOSP, Android telefonlar ve Google arasındaki ilişki nedir?
Android Inc., 2003 yılında mobil telefonlar için Linux tabanlı bir işletim sistemi ( OS ) üretme amacıyla kuruldu . Google, Android'i 2005 yılında ilk kurucularından satın aldı. Google, Android'in açık bir ekosistem olmasını istedi ve bu nedenle işletim sisteminin ve temel bileşenlerinin kaynak kodunu AOSP aracılığıyla yayınladı
AOSP kodu, temel bir işletim sistemi ve bazı temel uygulamalar oluşturmak için gereken her şeyi içerir. Çekirdek , donanım soyutlama katmanı, Android çalışma ortamı ve bazı temel uygulamaları içerir. Ancak, çalışan bir akıllı telefon oluşturmak için gereken tüm parçaları içermez . Bir cihaz üreticisinin, cihaz sürücüleri ve Google uygulamaları gibi açık kaynaklı olmayan başka bölümler de eklemesi gerekecektir .
∆ AOSP'yi açıklamak gerekirse, bu, bir araba motoru ve kontrollerini yapma planlarına benzer. Üreticinin jantları, gövdeyi, iç mekanı ve stili eklemesi gerekecektir.
∆ Google, Android işletim sisteminin temel tasarımı ve gelecek planları üzerinde kontrol sahibidir. Yeni sürümler geliştirirken, kararlı bir sürüm yayınlanana kadar kaynak kodunu yayınlamaz. Dolayısıyla, AOSP açık kaynaklıdır ve herkes kodu kopyalayıp yeniden kullanabilir, ancak proje dışındaki kişilerin düzenlemelerini üretim sürümlerine dahil etmek için kolayca kabul etmez ve katı katkı kurallarına sahiptir.
∆ Android: Bir Google ticari markası
Android adı, Google'ın ticari markasıdır ve mülkiyetindedir. Bir cihazın Android uyumlu olarak kabul edilebilmesi için Android uygulamalarını ( APK dosyası ) çalıştırabilmesi ve Android Uyumluluk Tanımlama Belgesi'nde belirtilen standartları karşılaması gerekir. Android uyumlu cihazlar, Chrome , Google Play Store, Google Haritalar ve YouTube gibi önceden yüklenmiş yazılımlarla birlikte sunulmasını sağlamak için Google Mobil Hizmetleri ve Google uygulamalarının lisansını da alabilir .
∆ Çoğu ülkede dağıtılan Android tabanlı akıllı telefonların çoğu bu gereklilikleri karşılıyor ve lisanslı Google uygulamalarına sahip. Bu nedenle Samsung ve Sony akıllı telefonlarında Google hizmetleri önceden yüklü olarak geliyor.
Bazı cihaz üreticileri, AOSP'nin yalnızca açık kaynaklı bileşenlerini kullanır ve Google'ın tescilli kısımlarını kullanmaz. Örneğin, Amazon Fire OS, AOSP tabanlıdır ancak Google hizmetlerini içermez, bu nedenle cihaz sahiplerinin Amazon uygulama mağazasını kullanması gerekir.
∆ Teknolojik ihracata uygulanan yaptırımlar nedeniyle, Çinli cihaz üreticileri Google hizmetlerini kullanamıyor ancak AOSP kodunu kullanabiliyor. Örneğin, Huawei HarmonyOS'un AOSP'nin bir çatalı olduğu düşünülüyor. Üçüncü taraf ROM üreticileri, eski cihazlar için AOSP tabanlı yedek işletim sistemlerini ücretsiz olarak üretip dağıtabilir, ancak koda Google hizmetlerini ekleyemezler.
∆ AOSP, eksiksiz bir işletim sistemi derlemek için gereken her şeyi sağlamadığı için, standart veya sade bir Android değildir. Google ayrıca, Android deneyimini tamamlamak için açık kaynaklı olmayan Google uygulamalarının gerekli olduğunu da belirtir. Ancak, çok fazla değişiklik yapmadan veya başlatıcıyı değiştirmeden AOSP'ye sadık kalan Android tabanlı sistemlerin çalıştırılması genellikle daha kolay ve daha tutarlıdır.